Laddar

Vad har Jesus med påsken att göra?

Jo, i Polen har han det. Det polska påskfirandet är starkt religiöst präglat och skiljer sig avsevärt från de svenska traditionerna. I Polen firar man påsk till minne av Jesus död på korset och hans återuppståndelse från döden 3 dagar senare.

Långfredagen, som för övrigt är en helt vanlig arbetsdag i kalendern, är den dag då Jesus korfästes och dog enligt den bibliska berättelsen. Traditionellt sett är det den sorgligaste dagen i den katolska kyrkan, Guds son dör ju, och man täcker över korsen i kyrkorna och begrundar Jesus lidelse.

Påskafton, som i den svenska traditionen är en festlig dag, är en dag av stillhet och förberedelse i Polen. Jesus är ju död, så det finns inget att vara glad över. Man tillbringar påskafton genom att göra hemmen redo för firande – städa, laga festmaten, dekorera påskäggen samt – den roligaste traditionen av alla – att gå med ”Święconka”. Det vill säga att fylla en korg med traditionell mat (bröd, salt, ägg, smör, påskbakelse etc.) och få den välsignad i kyrkan.

På påskdagen (söndagen) sker det egentliga firandet. Man går i kyrkan på morgonen och prisar gud. Sedan äter man en generös påskfrukost tillsammans med familjen, då man bland annat delar den välsignade maten med varandra. Det är först nu som påskharen kommer och delar ut små presenter som ofta innehåller sötsaker.

Det polska påskfirandet avslutas annandag påsk med en tradition som tydligt härstammar från gamla, hedniska folktraditioner. Man skvätter vatten på varandra – ju blötare alla blir, desto roligare. Denna tradition kallas för ”Śmigus dyngus” och sägs handla dels om uppvaktningslekar mellan unga män och kvinnor, och dels om våren som kommer med ett nytt liv, symboliserat av vatten.

GLAD PÅSK önskar vi er alla!
Välkomna att beställa översättningar till och från polska av NW Språktjänster.