Laddar

Polsk midsommar?

Har polackerna fått det här med midsommar om bakfoten? Om du hamnar i Polen i slutet av denna vecka, kan du mötas av en sådan syn:

Men det är inte tecken på midsommarfirande utan dekorationer inför den katolska högtiden Corpus Christi som i år infaller den 20 juni. Corpus Christi betyder Kristi kropp eller Kristi lekamen och firas för att hedra att nattvardsbrödet enligt katolska kyrkans lära är Kristi kropp.

Under högtiden går man i en procession från kyrkan runt gator och torg och bär på en monstrans. På vägen stannar processionen till vid fyra altare där man läser ur de fyra evangelierna och ber. Corpus Christi innebär en röd dag i kalendern och är en glad högtid, fylld av sång, blommor och de traditionella färgerna vit, röd (polska flaggan), blå och gul (kyrkliga flaggor).

Firar man inte midsommar i Polen då? Jo, det finns folkliga traditioner förknippade med årets längsta natt. Då ska man bland annat spå om framtiden med hjälp av blommor, örter eller brunnsvatten, rena sig genom ett bad i floden och skydda bostaden mot djävulen med hjälp av eldfacklor. De gamla sederna har återfått popularitet i modern tid men det polska midsommarfirandet är långt ifrån lika etablerat och homogent som det svenska.

Om du bedriver handel med Polen, har polsk personal eller andra kontakter med Polen och polacker, kan det vara bra att förstå deras kultur och veta lite om polska traditioner. Behöver du översätta några handlingar mellan polska och svenska? Vi hjälper gärna till! Välkommen att kontakta oss via e-post (kontakt @ nwsprak.se) eller telefon (0735900232).