Laddar

Skolavslutning?

Inte för alla än! Medan de flesta svenska barn firar skolavslutning redan denna vecka, måste barnen i Polen vänta en vecka till. Det polska skolåret brukar avslutas på en fredag omkring den 20 juni – samma datum i hela landet. Elevläsåret bestäms nämligen på statlig nivå i Polen (och inte på kommunal nivå som i Sverige).

I år infaller sista skoldagen i Polen den 19 juni, detta efter en debatt orsakad av att torsdagen den 20 juni är en helgdag*. Det polska utbildningsministeriet höll länge fast vid att skolavslutningen skulle infalla på en fredag, dvs. den 21 juni. Men gav till sist efter påtryckningarna och lät onsdagen den 19 juni bli sista dagen på elevläsåret.

Bilden ovan föreställer ett utsnitt ur ett slutbetyg från grundskolan – på NW Språktjänster översätter vi en hel del liknande skolbetyg och andra utbildningsintyg, oftast från polska till svenska. Förr i tiden skrevs dessa alltid för hand. Den vit-röda remsan betyder att betygsgenomsnittet ligger över en viss (ganska högt satt) gräns. Huruvida man kom hem med ett betyg med eller utan ”remsan” kunde således ha direkt koppling till höjden på fickpengen under sommaren.

Behöver du översätta utländska betyg, intyg eller andra handlingar? Kontakta oss på kontakt @ nwsprak.se eller 0735900232. Vi är specialiserad på översättningar från polska till svenska och från svenska till polska men kan hjälpa dig även med andra språk.

*Håll utkik efter ett nytt inlägg nästa vecka där vi förklarar varför torsdagen den 20 juni är en helgdag i Polen och vad Corpus Christi betyder.